Zapri
Iskanje

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva

Za vas piše:
T. M.
Objava: 06. 04. 2022 / 15:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 16:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva
FOTO: Tamino Petelinšek/STA
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil velike tradicionalne slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva«, kjer je imel slavnostni nagovor.

Predsednik republike Borut Pahor je ob obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje.

Tradicionalne slovesnosti v znak slovensko-ameriškega prijateljstva se je udeležila tudi veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian, ki je na slovesnosti imela govor.

FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva obeležujemo od leta 2014, ko je bila v Andražu nad Polzelo odkrita spominska plošča v spomin posadki desetih pilotov bombnika B-17, ki je strmoglavil ob vznožju Gore Oljke 19. marca 1944. Osem jih je umrlo in so bili pokopani na pokopališču v Andražu nad Polzelo, dva sta strmoglavljenje preživela ob pomoči prebivalcev Andraža.

S tradicionalno spominsko slovesnostjo se poklonimo srčnosti in junaštvu ameriških pilotov. Spominjamo se sodelovanja med ameriškimi vojaki in slovenskim narodnoosvobodilnim gibanjem med drugo svetovno vojno.

S svojo prisotnostjo so dan prijateljstva med obema državama počastili številni vidni predstavniki Združenih držav Amerike. 

Na povabilo predsednika republike se je leta 2017 slovesnosti udeležil zdaj pokojni John McCain, senator Združenih držav Amerike, eden najvplivnejših in najuglednejših ameriških politikov in kandidat za predsednika ZDA. 

Lani so s svojo prisotnostjo dan slovensko-ameriškega prijateljstva počastili člani Senata Združenih držav Amerike, ki so obiskali Slovenijo.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh