Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva

Za vas piše:
T. M.
Objava: 06. 04. 2022 / 15:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 16:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan slovensko-ameriškega prijateljstva
FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil velike tradicionalne slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva«, kjer je imel slavnostni nagovor.

Predsednik republike Borut Pahor je ob obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje.

Tradicionalne slovesnosti v znak slovensko-ameriškega prijateljstva se je udeležila tudi veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian, ki je na slovesnosti imela govor.

FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva obeležujemo od leta 2014, ko je bila v Andražu nad Polzelo odkrita spominska plošča v spomin posadki desetih pilotov bombnika B-17, ki je strmoglavil ob vznožju Gore Oljke 19. marca 1944. Osem jih je umrlo in so bili pokopani na pokopališču v Andražu nad Polzelo, dva sta strmoglavljenje preživela ob pomoči prebivalcev Andraža.

S tradicionalno spominsko slovesnostjo se poklonimo srčnosti in junaštvu ameriških pilotov. Spominjamo se sodelovanja med ameriškimi vojaki in slovenskim narodnoosvobodilnim gibanjem med drugo svetovno vojno.

S svojo prisotnostjo so dan prijateljstva med obema državama počastili številni vidni predstavniki Združenih držav Amerike. 

Na povabilo predsednika republike se je leta 2017 slovesnosti udeležil zdaj pokojni John McCain, senator Združenih držav Amerike, eden najvplivnejših in najuglednejših ameriških politikov in kandidat za predsednika ZDA. 

Lani so s svojo prisotnostjo dan slovensko-ameriškega prijateljstva počastili člani Senata Združenih držav Amerike, ki so obiskali Slovenijo.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh