Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

500 let cerkve sv. Ane pod Ljubeljem

Za vas piše:
K. C.
Objava: 30. 07. 2019 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2019 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

500 let cerkve sv. Ane pod Ljubeljem

Ob obletnici in zaključku obnovitvenih del je na Anino nedeljo v cerkvi mašo daroval škof Franc Šuštar.
Ob 500-letnici cerkve sv. Ane pod Ljubeljem in zaključku obnovitvenih del v notranjosti je bila v petek, 26. julija, prav na god sv. Ane, v cerkvi maša, na Anino nedeljo pa je cerkvico obiskal in v njej mašo daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Od kapelice do cerkve

Majhna podružnična cerkev sv. Ane pod Ljubeljem stoji na višini približno tisoč metrov. Na njenem mestu je včasih stala kapelica, ki so jo blizu gostišča postavili stiški menihi kot skrbniki trgovske poti v 13. stoletju, tudi ta je bila posvečena sv. Ani, priprošnjici za srečno potovanje. Čez ljubeljski prelaz je namreč že v rimskih časih peljala nevarna pot na Gosposvetsko polje.

Foto: Ivo Žajdela

Tu se je razvil Ljubeljski trg (Forum in Lubellino), šele pozneje je ob potoku Mošeniku zraslo naselje z imenom Sv. Ana (zdaj Podljubelj), katerega hiše so bile razložene daleč po dolini proti Tržiču.

Prvotna cerkev še vsaj 200 let pred sedanjo

Cerkev sv. Ane je v listinah omenjena leta 1399 kot ena od podružnic tržiške župnije, sedanja cerkev pa je bila zgrajena leta 1519. Freske v notranjščini so iz 18. stoletja, vitražna okna je ustvaril Stane Kregar, oltarno plastiko Ane Samotretje pa domači akademski kipar Vinko Ribnikar. Cerkev ima rebrasto obokan gotski prezbiterij. Nekdaj je bila gotska stavba, pozneje pa je bila temeljito predelana v baročni slog. Letos je bila znova prenovljena.


Ime njene zavetnice, sv. Ana, je bilo do konca druge svetovne vojne ime zdajšnjega kraja Podljubelj.

Monografijo o starih tržiških razglednicah Prisrčni pozdravi iz Tržiča bo pripravlja Zveza kulturnih organizacij Tržič. V njej bo objavljena tudi zgornja razglednica.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh