Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

500 let sv. treh kraljev pri Benediktu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 19. 01. 2021 / 13:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2021 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
500 let sv. treh kraljev pri Benediktu

500 let sv. treh kraljev pri Benediktu

Božjepotna cerkev svetih treh kraljev nad Benediktom praznuje 500. obletnico začetka gradnje.

Cerkev svetih treh kraljev ima mogočni zvonik. Ker nima prekatov, se do zvonov pride po vzporedno dozidanih stopnicah. FOTO: Ivo Žajdela.



Letos praznuje božjepotna cerkev svetih treh kraljev nad Benediktom 500. obletnico začetka gradnje. Veliko cerkev so, kljub zahtevnosti, lepo obnovili.

Poznogotska triladijska cerkev svetih treh kraljev nad Benediktom v Slovenskih goricah sodi med največje umetnostne spomenike v Sloveniji. Posebej dragoceni so njeni oltarji. Najstarejši je oltar Kristusovega rojstva v obliki značilnega gotskega krilnega oltarja.

V glavni vdolbini se nahaja božični prizor z jaslicami, s prikazom Jezusovega rodovnika. Drugi oltar je preprostejši iz okoli leta 1620 in je posvečen Trem kraljem.

Zlati oltar Marijinega vnebovzetja

Največji oltar v cerkvi je predstavnik zlatih oltarjev iz 17. stoletja, renesančni oltar Marijinega vnebovzetja, ki ga je leta 1611 naredil mariborski mizar Georg Stützl. Kiparska skupina Marijinega vnebovzetja v njem je nekaj desetletij mlajša, iz leta 1636.

Poleg mnogih drugih dragocenosti je zanimiva tudi kamnita prižnica z reliefi darovalca zemljišča in škofa posvečevalca cerkve.


Podružnična cerkev svetih treh kraljev nad Benediktom je lepo obnovljena. FOTO: Ivo Žajdela.


Obnova cerkve je bila zaradi izjemne velikosti cerkve zahtevna

Tudi zaradi okrogle obletnice je župnik Marjan Rola organiziral številne dejavnosti pri cerkvi. Pri tako veliki stavbi, s tako staro, dragoceno in lepo opremo, to terja od odgovornega človeka poseben pogum. Župnik Rola ga kot vernikom predan mož vsekakor ima.

Najprej so pred dvema letoma prepleskali notranjost cerkve. V letu 2020 so zamenjali tri velika vrata, ki vodijo v cerkev, in naredili nov daritveni oltar, v katerem so relikvije bl. Alojzija Grozdeta. Jeseni so prepleskali zunanjost cerkve, ki meri 2.200 m2.

Na novo so prepleskali tudi zunanjost zakristije. Ta je za razliko od ostalih zidov cerkve, ki so peščene barve, dobila belo barvo, to je zahteval Zavod za ohranjanje kulturne dediščine.

28. novembra so blagoslovili in posvetili novi zvon ter ga potegnili v zvonik.
Ker so imeli dvigalo za dvig zvona in pleskanje cerkve, so na zvoniku namestili še novo urno številčnico in kazalce.


Detajl s krilnega oltarja Jezusovega rojstva. FOTO: Ivo Žajdela.


Sodelovanje z občino

Letos bo občina obnovila mežnarijo ob cerkvi sv. treh kraljev iz 17. stoletja, ki so jo vzeli v najem. Pridobil je 46.000 evrov za obnovo, 20.000 evrov pa bo dodala občina.

Delo naj bi končali do 15. avgusta, ko bo ob jubileju 500. obletnice začetka gradnje cerkve osrednja slovesnost. Tako bo cerkev z okolico (mežnarijo) lepo urejena. Okolico cerkve so uredili že pred leti.


Župnik Marjan Rola blagoslavlja vodo. FOTO: Arhiv župnije.


Blagoslovljeno vodo delijo ob prazniku »tri kralovo«. FOTO: Arhiv župnije.


Skrb za »življenje« cerkve

V tej arhitekturno in umetnostno-zgodovinsko izjemni cerkvi so večkrat koncerti in srečanje pevskih zborov dekanije Sv. Lenart v Slovenskih goricah. Tudi razni izvajalci v tej cerkvi radi snemajo svoje plošče, ker je tu mir in odlična akustika.

Če pridejo v kraj romarji ali izletniki, jim župnik z veseljem in ponosom razkazuje to katedralo, kakor sami radi rečejo.

Župnik Marjan Rola pove, da velik poudarek dajejo ljudje vodi, ki jo blagoslovijo ob prazniku svetih treh kraljev. »Skoraj ni hiše, ki te vode ne bi imela. Z njo blagoslovijo hiše ob praznikih, ob času nevihte in slabega vremena.«


Celotno reportažo si preberite v novi številki tednika Družina (04/2021).

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh