Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mons. Stanislaw Dziwisz novi krakovski nadškof

Objava: 11. 06. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:07

Mons. Stanislaw Dziwisz novi krakovski nadškof

Nadškof Dziwisz bo uradno nastopil novo službo 27. avgusta. Tako bo kardinal Macharski še uradno zastopal krakovsko nadškofijo na svetovnem dnevu mladih v Kölnu.

Papež Benedikt XVI. je 3. junija imenoval za novega krakovskega nadškofa 66-letnega nekdanjega dolgoletnega tajnika papeža Janeza Pavla II. nadškofa Stanislawa Dziwisza, potem ko je sprejel odpoved dosedanjega 78-letnega nadškofa kardinala Franciszeka Macharskega zaradi starosti. Ta je januarja 1979, potem ko je bil prejšnji nadškof kardinal Karol Wojtyla 16. oktobra 1978 izvoljen za papeža, le-tega zamenjal na sedežu te starodavne in ugledne poljske nadškofije. Sedaj je na ta sedež prišel cerkveni dostojanstvenik, ki je bil kar 39 let najožji sodelavec Karla Wojtyle.

Imenovanje je bilo v cerkvenih krogih pričakovano, tudi zaradi ugleda in vpliva, ki si ga je v Vatikanu z leti pridobil mons. Dziwisz. Leta 1998 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za škofa, leta 2003 pa za nadškofa. Opazovalci dogodkov v Vatikanu so menili, da je bil prav mons. Dziwisz tisti, katerega ime je papež »zadržal v srcu« ob zadnjem konzistoriju leta 2003. Nadškof Dziwisz je častni doktor lublin...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh