Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jagnje božje prinaša življenje

Božo Rustja
Za vas piše:
Božo Rustja
Objava: 15. 01. 2005 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:05

Jagnje božje prinaša življenje

Jagnje je od najzgodnejše krščanske tradicije podoba Kristusa. Ta podoba je prešla tudi v mašne molitve, saj duhovnik tik pred obhajilom ponovi Krstnikove besede. In zakaj je jagnje podoba Kristusa?
Ko je Janez Krstnik zagledal Jezusa, da prihaja k njemu, je rekel: »Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta« (Jn 1, 29). Jagnje je od najzgodnejše krščanske tradicije podoba Kristusa. Ta podoba je prešla tudi v mašne molitve, saj duhovnik tik pred obhajilom ponovi Krstnikove besede. In zakaj je jagnje podoba Kristusa?

Stara zaveza poroča, kako je Jahve pred izhodom iz egiptovske sužnosti naročil Izraelcem, naj vsaka družina žrtvuje enoletno neoporečno jagnje (2 Mz 12, 5), ki naj ga pojedo med večerjo ter z njegovo krvjo namažejo podboje vrat. Kjer so bili podboji namazani s krvjo, so bili stanovalci rešeni. Judje so nato vsako leto v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti pri velikonočni večerji jedli jagnje.

Izraelci so bili po jagnjetovi krvi rešeni smrti in so po zavezi postali božje ljudstvo. Že od samega začetka je Cerkev v tem jagnjetu videla predpodobo Kristusa, saj smo bili po krvi Kristusa - pravega Jagnjeta (od)rešeni smrti, kakor so bi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh