Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teologija in pedagogika klica

Božo Rustja
Za vas piše:
Božo Rustja
Objava: 22. 01. 2005 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:05

Teologija in pedagogika klica

Hm, božji klic! Če ljudje slišijo kaj takega, najprej vprašajo, kako se to zgodi: »Zakaj se je odločil za duhovnika? Le kaj je slišal? Kaj hudega se mu je zgodilo?«

Hm, božji klic! Če ljudje slišijo kaj takega, najprej vprašajo, kako se to zgodi: »Zakaj se je odločil za duhovnika? Le kaj je slišal? Kaj hudega se mu je zgodilo?« Tokratni evangeljski odlomek opisuje, kako je Jezus poklical prve učence (Andreja, Petra, Janeza, Jakoba) in lepo odstira »božjo pedagogiko«, nekakšno božjo strategijo. Preprosteje - opisuje nam, kako se Bog približuje človeku in ga kliče za sodelavca.

Ko je Jezus »hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata … Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča« (Mt 4, 18). Kristus se bliža človeku tam, kjer je. Pristopi k njemu sredi njegovih skrbi in dela, sredi njegovih naporov in iskanj. Kristusova pot do človeka ne gre prek velikih in pomembnih dejanj, ampak se mu približa sredi vsakdanjika. Napačno ravnajo tisti, ki pričakujejo velikih in bleščečih dogodkov, po katerih jih bo Bog poklical.

Ribiča, ki sta vestno opravljala svoje delo, je Kristus osebno nagovoril in jima dejal: »Hodita za men...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh