Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prometeji z osmojeno brado

Brane Senegačnik
Za vas piše:
Brane Senegačnik
Objava: 08. 10. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

Prometeji z osmojeno brado

Med odmevi na izid zadnjega referenduma, ki so prihajali od nasprotnikov novega zakona o RTV, je bil eden najglasnejših ta, da gre za zmago podeželja nad mestom. Natančneje rečeno: za triumf ruralnega duha nad urbanim.

Med odmevi na izid zadnjega referenduma, ki so prihajali od nasprotnikov novega zakona o RTV, je bil eden najglasnejših ta, da gre za zmago podeželja nad mestom. Natančneje rečeno: za triumf ruralnega duha nad urbanim. Kot že tolikokrat ob podobnih priložnostih smo poslušali temo z variacijami v obliki raznovrstnih družbenih komentarjev: od preprostih novinarskih zapisov, odetih v videz dokumentarne objektivnosti, do visoko sofisticiranih socioloških študij in časopisnih duhovnozgodovinskih umovanj. Morda je kdo zaznal, da odvetniki kontinuitetne svobode, ki so tokrat delovali z že skoraj pozabljenim aktivističnim žarom, izrazov »ruralno« in »urbano« ne opredeljujejo natančno.

Šlamparija? Ah, lepo vas prosim! Saj ne gre za pojme, ki naj bi pomagali k razjasnitvi družbenih razmer, ampak za orožje v kulturnem boju: bolj ko je nepredvidljivo, večji je njegov učinek. Omenjena izraza uporabljajo (podobno kot nekateri literarni kritiki) z nespregledljivim, četudi morda po okusu...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh