Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S fikcijo nad resnico

Jurij Paljk
Za vas piše:
Jurij Paljk
Objava: 19. 02. 2005 / 23:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:06

S fikcijo nad resnico

Morda veste, da v Gorici in v Trstu, da ne govorim o Vidmu in Padovi, kaj šele o Torinu ali Rimu, noben italijanski šolar na nobenem šolskem nivoju nima nobene možnosti, da bi sploh kaj izvedel o sosedih Slovencih? Čisto nič tudi seveda ne izve o fašističnih grozodejstvih italijanskih črnosrajčnikov.
Zelo težko pišem ta komentar, ker se bojim, da ne bom razumljen, po drugi strani pa tudi vem, da moram povedati najprej nekaj stvari, da bo stališče večine Primorcev, ki živimo v Italiji, bolj jasno in, vsaj upam, tudi bolj razumljivo bralcu iz osrednje Slovenije.

Najprej bi napisal predvsem to, da je sedaj že sloviti in obenem prosluli italijanski televizijski film o kraških breznih (fojbah), v katere je komunistična revolucionarna oblast med vojno in takoj po vojni vrgla žive in ubite slovenske, italijanske, hrvaške in ljudi drugih narodnosti, s katerimi je hotela obračunati, slab televizijski izdelek, da je čista izmišljotina, za katero pa je izjemno dobro premišljen in izdelan načrt italijanske desnice, da prikaže Slovence in Slovane kot genociden narod. Predvsem to in šele potem sledi vse drugo.

Zaman so vsa prizadevanja, da bi mi Primorci lahko to dopovedali osrednjemu delu slovenskega prebivalstva, če prej ne povemo, da ta sicer zelo slabi, črno belo n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh