Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

54. študijski dnevi Draga 2019

Za vas piše:
K. C.
Objava: 30. 08. 2019 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2019 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

54. študijski dnevi Draga 2019

54. študijski dnevi Draga 2019 potekajo od 30. avgusta do 1. septembra v Parku Finžgarjevega doma na Opčinah.

54. študijski dnevi Draga 2019 potekajo od petka, 30. avgusta, do nedelje, 1. septembra, v Parku Finžgarjevega doma na Opčinah.

Prvi dan je namenjen slovenščini kot zavedni izbiri med njenimi govorci v zamejstvu. Na zahodnem robu Primorske se posameznik in skupnost v italijanskem okolju raznoliko prepoznavajo v slovenskem jeziku in slovenski kulturi, v najširšem pomenu te besede kot kulture bivanja. S to temo se ukvarja Andreja Duhovnik. Po predavanju bo na ogled dokumentarno-igrani film Karmela v režiji Marka Sosiča. V soboto, 31. novembra, bo o slovenski narodni in kulturni identiteti skozi težke eksistenčne preizkušnje razmišljal ddr. Evgen Bavčar. Glede na aktualna dogajanja in dileme bo ob tem izpostavil vprašanje, kdaj bomo v globalnem svetu resnično lahko govorili v lastnem imenu v skladu z našim enkratnim zgodovinskim, kulturnim in identitetnim izkustvom.

Nedeljski del programa se bo začel z mašo za udeležence Drage, po kateri bo Božo Rustja spregovoril o upanju človeka in kristjana sredi nasprotij sodobnega časa. Upanje vidi predvsem v bogatem krščanskem sporočilu, ki je oblikovalo našo civilizacijo, še posebej naš narod. Popoldne bo slovesna izročitev 8. Peterlinove nagrade.

54. študijski dnevi Draga 2019 se bodo končali s predavanjem dr. Ernesta Petriča o problemih in odprtih vprašanjih Slovenije po neodvisnosti. Izhodišče razmišljanja bodo problemi polpretekle dobe in aktualnosti, začenši s tistimi, ki jih je Slovenija podedovala iz razvoja po letu 1991. Vsaj v nekaterih pogledih bo razmišljanje poskušalo nakazati pot nadaljnjega razvoja doma pa tudi Evrope in njenega položaja v sodobnem svetu.

Prvi Študijski dnevi Draga so bili organizirani leta 1966.



Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh