Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Polet čez severni tečaj

Objava: 06. 05. 2006 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2006 / 09:17

Polet čez severni tečaj

Hiter razvoj letalstva v začetku prejšnjega stoletja je številnim raziskovalcem in pustolovcem na široko odprl vrata do novih podvigov.

Hiter razvoj letalstva v začetku prejšnjega stoletja je številnim raziskovalcem in pustolovcem na široko odprl vrata do novih podvigov. Med prvimi, ki so izkoristili priložnost, je bil Norvežan Roald Amundsen, ki je leta 1911 prvi stopil na južni tečaj. Ko je dobro desetletje pozneje z ladjo Maud plul po daljnem severu, je imel na krovu tudi dve letali. Z enim je nameraval poleteti do severnega tečaja, vendar ni imel sreče. Leta 1923 je letalo med poskusnim poletom treščilo na tla in se tako poškodovalo, da ni bilo več uporabno.



Šestletna ekspedicija je Amundsena denarno tako izčrpala, da je bankrotiral. Zadeva je bila od sile neprijetna, toda veliki raziskovalec ni bil človek, ki bi kar odnehal in objokoval nesrečno usodo. Še naprej je načrtoval ... Iz zadrege ga je rešil Američan Lincoln Ellsworth, ki mu je obljubil, da bo denarno podprl njegov naslednji poskus – a le pod pogojem, da gre zraven. Tako sta 21. maja 1...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh