Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baročne barve so znova zažarele

Objava: 24. 06. 2006 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 07:58

Baročne barve so znova zažarele

Obnova fresk na ladijskem oboku in zahodni steni stolne cerkve sv. Nikolaja v Ljubljani je uvod v praznovanje tristote obletnice posvetitve baročne stolnice v letu 2007.
Še nekaj dni in v ljubljanski stolnici bodo podrli oder, ki že dobra štiri leta zastira pogled na znamenite Quaglieve freske na obokih in zahodnemu delu cerkvene ladje.

Dobra štiri leta je od dvanajst do petnajst domačih in tujih restavratorjev po sedem ur na dan pod stolnim obokom restavriralo poškodovane freske znamenitega italijanskega slikarja Giulia Quaglia. Restavriranje skoraj 600 kvadratnih metrov poslikanega baročnega stropa v stolnici je eden največjih konservatorsko-restavratorskih projektov pri nas. Skupaj so se ga lotili župnija sv. Nikolaja in Restavratorski center RS pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Quaglio je obočno fresko naslikal v približno devetih mesecih, od maja do oktobra 1705 in od aprila do julija 1706, zahodno steno pa je poslikal v avgustu 1706 – po tristo letih so se četrtič v zgodovini lotili restavriranja fresk (nazadnje okrog leta 1960); to zadnje pa je bilo tudi najbolj temeljito in pod budnim očesom domače in mednarod...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh