Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo bo naš učitelj?

Edvard Kovač
Za vas piše:
Edvard Kovač
Objava: 15. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2006 / 12:16

Kdo bo naš učitelj?

Prihodnje leto bomo Slovenci začeli ne samo vsakodnevno uporabljati evropski denar, ampak se bomo tudi dokončno vključili v evropski univerzitetni program.

Prihodnje leto bomo Slovenci začeli ne samo vsakodnevno uporabljati evropski denar, ampak se bomo tudi dokončno vključili v evropski univerzitetni program. Kot vemo, je evropska univerza nastala s skupnostjo študentov in profesorjev, ki so v visokem srednjem veku študirali filozofijo in teologijo, in sicer velja za prvo univerzitetno mesto Bologna. Ni slučajno, da se je tudi sedanja reforma visokega šolstva pričela z bolonjsko deklaracijo in se posrečeno imenuje bolonjski proces. Univerza je namreč z velikimi teologi XIV. stoletja postala vseevropska ustanova. Če pomislimo, da je s Tomažem Akvinskim trdila, da je razum sam, brez neposredne pomoči božjega razodetja, sposoben spoznati večnostne resnice, potem uvidimo, da moramo začetke razsvetljenstva in z njim začetke moderne dobe iskati že v srednjeveški univerzi.

In kaj je duh Bologne, kot danes govorimo in v imenu katerega želimo prenoviti tudi slovensko visoko šolstvo? Najprej si prikličimo v spomin, kaj beseda univerza...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh