Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turčija še ni pripravljena na EZ

Objava: 29. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 08:52

Turčija še ni pripravljena na EZ

Predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov kardinal Walter Kasper je v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera odkrito povedal, da Turčije še ni mogoče sprejeti v Evropsko zvezo, ker v tej državi še ni zagotovljena verska svoboda.

Predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov kardinal Walter Kasper je v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera odkrito povedal, da Turčije še ni mogoče sprejeti v Evropsko zvezo, ker v tej državi še ni zagotovljena verska svoboda. To kaže tudi zadnji napad z nožem na francoskega duhovnika. Ta napad – tretji v zadnjih mesecih na katoliške duhovnike – opozarja na širjenje »islamskega fundamentalizma« v Turčiji.

Turčija »še vedno ni resnična sekularna država, v kateri bi vladala verska svoboda«, je dejal kardinal. Čeprav se tako vlada kot vojaške sile zanimajo za ohranitev »bolj ali manj sekularne« vlade, je mučno neupoštevanje pristne verske svobode, kajti ta je »prva in najpomembnejša človekova pravica«. »Govorimo o nečem bistvenem, temelju evropske kulture,« je bil jasen kardinal Kasper.

Čeprav je v Turčiji čutiti »določeno strpnost« do neislamskih religij, kardinal ugotavlja, »da država vlada religiji«. Cerkvi ne priznava »niti pravice do...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh