Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga vseh knjig in oddaljeni

Jožef Smej
Za vas piše:
Jožef Smej
Objava: 21. 01. 2006 / 23:00
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 07:56

Knjiga vseh knjig in oddaljeni

V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela. (Jn 1,1-5)

Knjiga vseh knjig. Sveto pismo ali pravzaprav »Sveta pisma« (Rim 1,2) so knjige: 45 knjig Stare zaveze in 27 knjig Nove zaveze, skupaj 72 knjig.

Ob tem številu se človek zdrzne, 72 knjig, in med seboj tako različnih, po času, nastanku in literarni vrsti. Brati Sveto pismo na dušek, od prve do zadnje strani? Od 1. do 1252. strani (standardni prevod iz leta 1997)? Tega navadno ne delamo, ampak beremo po odlomkih. Na nekih duhovnih vajah je voditelj svoja premišljevanja posrečeno povezal z navedki iz Svetega pisma. Po duhovnih vajah je prišel k njemu udeleženec in ga vprašal: »Kje bi dobil takšno Sveto pismo, da bi se mi odprlo na tisti strani svetega besedila, ki je prav tisti dan zame zveličavno?« Na videz naivno vprašanje, toda postavljeno z veliko željo in hrepenenjem. Že od 16. stoletja naprej pozna Cerkev tako imenovane perikope, se pravi skrbno izbrane odlomke Svetega pisma, ki se kot berila in evangeliji berejo v bogoslužju. Od prve adventne nedelje, 30. novembra 1969,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh