Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človek, gore in obzorja

Jože Zadravec
Za vas piše:
Jože Zadravec
Objava: 11. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 14 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Človek, gore in obzorja

Vsak ima svoj »planinski raj«. To je lahko tudi »dolinski«, »obmorski«, »pomurski«, »pogorski«, »obrečni«, a zagotovo »srčni«, »prijazni,« »dobrotni«, »ljubezenski«, »prijateljski«. RAFKU DOLHARJU, dr. med., je bil in je še »planinski raj« Kanalska dolina, so Svete Višarje, so Julijske Alpe, Kras, Karavanke, pa tudi morje.
Vsak ima svoj »planinski raj«. To je lahko tudi »dolinski«, »obmorski«, »pomurski«, »pogorski«, »obrečni«, a zagotovo »srčni«, »prijazni,« »dobrotni«, »ljubezenski«, »prijateljski«. RAFKU DOLHARJU, dr. med., je bil in je še »planinski raj« Kanalska dolina, so Svete Višarje, so Julijske Alpe, Kras, Karavanke, pa tudi morje. Kjer je čas otroštva in mladosti, kjer se spomini prijetno navržejo, tam je tudi nikoli pozabljeni »planinski raj« v duhu Gregorčičevih verzov: »O, zlatih dni spomin / me vleče na planine, / po njih srce mi gine, / saj jaz planin sem sin!« Tržaška je kraj Dolharjevega poklicnega zorenja in kulturne ustvarjalnost, Kanalska dolina čas otroške radoživosti.

Po knjigi Od Trente do Zajzere se razkriva Dolhar: ljubitelj slovenskih gora, prijazen in dobrohoten, čuteč, odprt za lepoto narave, klicar k humanim odnosom med ljudmi. V njej spremlja priznanega alpinista Juliusa Kugyja (1858–1944), izbira najlepše odlomke iz njegovih del, jih med seboj pov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh