Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

550 let ljubljanske škofije

Objava: 07. 12. 2011 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

550 let ljubljanske škofije

V Galeriji Družina so predstavili monografijo in odprli razstavo z naslovom Ljubljanska škofija 550 let.

Danes, na praznik sv. Nikolaja, mineva natanko petstopetdeset let od ustanovitve ljubljanske škofije. Ob tej priložnosti so v prostorih galerije Družina na Krekovem trgu v Ljubljani predstavili monografijo z naslovom Ljubljanska škofija 550 let. Obsežno monografijo, ki je razdeljena na tri dele, je predstavil dr. France M. Dolinar.

Zgodovinsko dogajanje je zajeto v deset poglavij prvega dela monografije, v katerih sedem avtorjev spremlja in odslikava razgibano dogajanje v ljubljanski škofiji v luči vsakokratnih cerkvenih, cerkveno-političnih, političnih in družbenih razmer v našem prostoru in vlogo ljubljanskih škofov v njih. Spremno besedo monografiji je napisal ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Drugi del monografije je posvečen dejavnostim, ki so povezane z vlogo ljubljanske škofije v osrednjem slovenskem prostoru in oblikovanjem njene duhovne podobe, začenši z vzgojo ter izobrazbo duhovnikov in vlogo redovnikov v ljubljanski škofiji. Sledijo poglavja o deležu ljubljanskih škofov in duhovnikov pri misijonskem poslanstvu Cerkve, o njihovi skrbi za slovenske izseljence, o dejavnostih na socialnem in karitativnem področju, o oblikah ljudske pobožnosti, o deležu slovenskega jezika v bogoslužju in literaturi, o latinskih in nemških besedilih, ki so nastala izpod peresa ljubljanskih škofov, o uveljavljanju likovne umetnosti, arhitekture in glasbe. Posebno poglavje je posvečeno ikonografiji zavetnikov ljubljanske škofije.

V tretjem delu so prvič zbrane in v slovenskem prevodu objavljene vse tiste listine, ki so zaznamovale prelomne trenutke ljubljanske škofije v njeni pet in pol stoletni zgodovini.

Nadškofijski arhiv v Ljubljani je ob častitljivem jubileju pripravil tudi priložnostno razstavo z istim naslovom, ki so jo odprli takoj po novinarski konferenci. Sedemnajst razstavnih panojev je predstavila dr. Julijana Visočnik, strokovna sodelavka v Nadškofijskem arhivu.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh