Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Origano – gorsko veselje

Za vas piše:
Manuela Avšič
Objava: 16. 06. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2007 / 07:46

Origano – gorsko veselje

Trajnici z drobnimi škrlatnimi cvetovi, ki zraste približno pol metra visoko, so Grki dali vzdevek »gorsko veselje«, Slovenci pa jo bolj poznamo pod imenom »dobra misel«

Trajnici z drobnimi škrlatnimi cvetovi, ki zraste približno pol metra visoko, so Grki dali vzdevek »gorsko veselje«, Slovenci pa jo bolj poznamo pod imenom »dobra misel«.

Origano je sorodnik majarona in materine dušice. Marsikje raste divje, brez težav ga gojimo na vrtovih in v lončkih. Uspeva v rahli in bogati zemlji. Razmnožujemo ga s semeni in delitvijo. Kot začimbo uporabljamo sveže ali posušene osmukane lističe, vršičke in cvetove. Origano ima prijeten, sladkoben vonj in okus.



Poznamo več vrst origana. Najbolj cenjen je zelo dišeč grški origano, najmanj pa divji origano. Na tržišču pa lahko najdemo še veliko drugih sort origana, ki se ponašajo z lepimi listki in zanimivimi barvami. Vsi so primerni za obešanke, (rabijo večje sklede) in za vrtove. Zlati origano (Aureum Gold) na soncu dobi zlato rumeno barvo. Če ga posadite na vrt, bo med ostalimi dišavnicami prava zanimivost. Poznamo pa še drugo različico zlatega...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh