Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Smešni mamon

Rudi Koncilija
Za vas piše:
Rudi Koncilija
Objava: 22. 09. 2007 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2007 / 08:55

Smešni mamon

Da ne bomo služili mamonu, ampak Bogu, bomo tisti denar, ki se nabira, namenjali v dve smeri: darovali ga bomo v dobrodelne namene in ga nalagali tja, kjer ga bodo uporabljali etično

»Ne morete služiti Bogu in mamonu« (evangelij: Lk 16,1–13). Iz trenutka v trenutek tečejo po vsem svetu velikanski finančni tokovi. Svetu dejansko vlada denar. Čigav denar? Kako vlada? Kdo je za to odgovoren?

Vsi smo odgovorni za to. Ne sme nam biti vseeno, kaj investira banka, v katero nalagamo svoje, čeprav majhne prihranke. Še bolj so odgovorni tisti, ki v ustanovah odločajo o nalaganju denarja. Dolžni smo skrbeti, da ga bomo nalagali tja, kjer bo uporabljen etično. Če pa opazimo, da ga uporabljajo za nemoralne namene, smo dolžni svoj denar od tam umakniti in ga usmeriti tja, kjer ga bodo uporabili za čiste namene in dejavno ljubezen.

V svetu raste ugled »etičnim investicijam«. Te so v skladu z Jezusovo zapovedjo: »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.« Samo takšna etična drža omogoča tak »razvoj«, ki »je novo ime za mir«, kot preroško zapiše papež Pavel VI. v okrožnici Populorum progressio.

Da ne bomo služili mamonu, ampak Bogu, bomo tisti dena...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh