Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uzbekistan

Za vas piše:
Jasmina Dvoršek
Objava: 27. 01. 2007 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2007 / 10:58

Uzbekistan

Ogledalo sveta, dragulj Islama in biser Vzhoda je le nekaj imen, s katerimi so občudovalci Samarkanda poskušali ubesediti lepote mesta, kjer sta se stoletja srečevala Vzhod in Zahod

Z zahoda je prišel Aleksander Veliki, Džingiskan je vdrl z vzhoda in čezenj je tekla Svilena pot, ki jo je odkrival Marco Polo. Karavane trgovcev so se stoletja srečevale v velikih trgovskih in kulturnih središčih in vplivale na razvoj in razcvet Samarkanda, Bukhare, Khive in drugih mest, ki nam danes v misli prikličejo razkošne podobe iz Tisoč in ene noči.

Narava je pusto območje obdarila z dvema »žilama« upanja: reki Amu Darja in Sir Darja, ki izvirata na »strehi sveta« – v vzhodnih pogorjih Pamirja in Tian Shana –, oživljata puščavo vse do Aralskega jezera. Grki so reki poimenovali Oksus in Jaksartes, območje med njima pa Transoksiana, Arabci pa »dežela na drugi strani reke«. Antična mesta, najlepši primerki muslimanske arhitekture in zgodbe s Svilene poti, dajejo današnjemu Uzbekistanu poseben čar – neminljivo orientalsko romantičnost.

Ogledalo sveta, dragulj Islama in biser Vzhoda je le nekaj imen, s katerimi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh