Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neučinkovito cepivo proti virusu HIV

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 27. 10. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2007 / 11:51

Neučinkovito cepivo proti virusu HIV

Konec septembra letos je ameriška farmacevtska družba Merck sporočila, da so raziskavo, v kateri so preizkušali cepivo proti virusu HIV, prekinili zaradi neučinkovitosti cepiva

Vprašanja lahko pošljete na zivljenje@druzina.si

Konec septembra letos je ameriška farmacevtska družba Merck sporočila, da so raziskavo, v kateri so preizkušali cepivo proti virusu HIV, prekinili zaradi neučinkovitosti cepiva.

Raziskava se je imenovala STEP in so jo opravljali v Severni in Južni Ameriki, na Karibih, v Avstraliji in Južni Afriki. Zbrali so 3000 prostovoljcev, starih od 18 do 45 let, ki niso bili okuženi z virusom HIV, ampak so imeli visoko tveganje za okužbo s tem virusom.

Raziskovalci so poskušali ugotoviti, ali cepivo prepreči okužbo z virusom HIV in ali zmanjša količino virusa v krvi tistih, pri katerih se je razvila okužba.

Cepivo je vsebovalo adenoviruse (viruse prehlada), katerim so dodali tri sintetično izdelane gene virusa HIV. Tako cepivo ni vsebovalo virusov HIV, ampak le tri gene virusa HIV, vgrajene v navadni virus prehlada. Virusi so bili tako spremenjeni, da se niso m...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh