Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko državne meje izgubijo na veljavi

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 17. 11. 2007 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2007 / 09:47

Ko državne meje izgubijo na veljavi

Kadar boste obiskali naše prostrane kraške planjave, boste morda doživeli vsaj daljnje srečanje z eno največjih ptičjih vrst, beloglavim jastrebom (Gyps fulvus)

Ljudje smo spretni pri razmejevanju zemljišč, parcel in celih pokrajin, za kar rabimo veliko energije. Seveda nam ob koncu lastne življenjske zgodbe vse nakopičeno in zagrajeno imetje nič ne pomaga, kajti vsem je namenjen enak konec. Zanamci pa se pulijo za zemeljske dobrine, ki so ostale za nami.



Narava se ne meni za naše početje. Državne meje, ki smo jih začrtali ljudje, drugih prebivalcev planeta ne zanimajo. Kadar boste obiskali naše prostrane kraške planjave, boste morda doživeli vsaj daljnje srečanje z eno največjih ptičjih vrst, beloglavim jastrebom (Gyps fulvus). Velikan v ptičjem svetu naše kraje preletava zlasti v toplejšem delu leta, vendar največkrat v takšnih višinah, da uide našim pogledom, kljub temu da z razpetimi perutmi meri dva metra in pol. Eno bližnjih gnezdišč tega mogočnega mrhovinarja je na otoku Cres v Kvarnerskem zalivu, v iskanju hrane pa ga pot zanese tudi v naše kraje in še dlje, v Itali...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh