Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kultura vere in srca

Jože Zadravec
Za vas piše:
Jože Zadravec
Objava: 03. 03. 2007 / 23:00
Čas branja: 14 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2007 / 10:48

Kultura vere in srca

Če sem se česa naučil pri svojem pedagoškem poklicu, je to, da se izogibam frazam, ki se začenjajo z »Današnja mladina …« Mislim, da je tudi danes, ravno tako kot v preteklosti, mlad človek dojemljiv za to, kar navadno označujemo kot vrednoto, vendar je te dojemljivosti konec, čim zasluti, da je v ozadju neki interes, pa čeprav v naših očeh dober in hvalevreden, na primer »pridobivanje« za idejo, organizacijo, za »narod« ali za versko prepričanje itd. Mislim tudi, da je to, kar pri mladih radi označujemo kot neposluh za vrednote, včasih le težava z dojemanjem nekega jezika in izrazoslovja, ki se še vse preveč napaja pri preživelih in neživljenjskih vzorcih. Pedagoški poklic na slovenskih šolah na Tržaškem ima svoje značilnosti. Okusil in doživljal jih je Tržačan Tomaž Simčič.
Če sem se česa naučil pri svojem pedagoškem poklicu, je to, da se izogibam frazam, ki se začenjajo z »Današnja mladina …« Mislim, da je tudi danes, ravno tako kot v preteklosti, mlad človek dojemljiv za to, kar navadno označujemo kot vrednoto, vendar je te dojemljivosti konec, čim zasluti, da je v ozadju neki interes, pa čeprav v naših očeh dober in hvalevreden, na primer »pridobivanje« za idejo, organizacijo, za »narod« ali za versko prepričanje itd. Mislim tudi, da je to, kar pri mladih radi označujemo kot neposluh za vrednote, včasih le težava z dojemanjem nekega jezika in izrazoslovja, ki se še vse preveč napaja pri preživelih in neživljenjskih vzorcih.


Pedagoški poklic na slovenskih šolah na Tržaškem ima svoje značilnosti. Okusil in doživljal jih je Tržačan Tomaž Simčič. Na slovenskih šolah na Tržaškem je začel poučevati kot suplent jeseni leta 1981, še preden je diplomiral na tržaški leposlovni fakulteti. Potem je do leta 1994 poučeval slovenščino in...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh