Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trajne zelenjadnice pred sto leti in danes

Za vas piše:
Manuela Avšič
Objava: 03. 03. 2007 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 10:47

Trajne zelenjadnice pred sto leti in danes

Artičoka – lep cvetni košek in enkratna pojedina, ob kateri končno lahko odmislimo bonton. Njenih mesnatih listkov, prežetih z zdravilnimi snovmi, se lotimo kar z rokami.

Artičoka – lep cvetni košek in enkratna pojedina, ob kateri končno lahko odmislimo bonton. Njenih mesnatih listkov, prežetih z zdravilnimi snovmi, se lotimo kar z rokami. Janez Koprivnik je v Domačem vrtnarju liste artičoke poimenoval »luske«, ki se spet znajdejo le na krožnikih »bogatejših« miz. Ta trajna zelenjadnica prihaja iz sredozemskih dežel in dobiva tudi pri nas vse več oboževalcev. Pridelovalcem, ki želijo artičoko obdržati za naslednjo sezono, Koprivnik svetuje: »Razen s semenom se plodi artičoka tudi z mladikami, ki nastajajo ob tleh na starih rastlinah. Le-te se odrežejo spomladi od rastlin matic in nasadé na nove grede. Ako pa se ločijo že jeseni od matic, morajo v kleti v prst zagrnjene prezimiti in se nasaditi spomladi. « Poznali so tri vrste artičok: veliko zeleno, ki danes prihaja predvsem iz Izraela, vijoličasto in artičoko iz Provanse. Po okusu prednjačijo velike okrogle zelene artičoke. Poznana je bila tudi španska artičoka, večja od drugih, a z manjšimi cv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh