Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 17 leti in danes

Za vas piše:
Andrej Fink
Objava: 28. 06. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 07:15

Pred 17 leti in danes

Pred sedemnajstimi leti smo Slovenci po več kot tisočletju nedržavnega življenja in po petinštiridesetih letih totalitarnega sistema na nov način zaživeli in se uvrstili kot dejaven subjekt v družbo samostojnih in svobodnih narodov z lastno državo

Pred sedemnajstimi leti smo Slovenci po več kot tisočletju nedržavnega življenja in po petinštiridesetih letih totalitarnega sistema na nov način zaživeli in se uvrstili kot dejaven subjekt v družbo samostojnih in svobodnih narodov z lastno državo. Evropski in svetovni mozaik je bil s tem obogaten, politični prostor popestren z našo navzočnostjo, ki se je z vsemi dosežki bogate kulturne zgodovine takrat začela izkazovati tudi na zunaj.

Država je v kratkih sedemnajstih letih prehodila dolgo pot. Slovenski narod ima v svoji državi, ker je na stičišču kultur, podnebij, trgovinskih izmenjav in političnih združenj, zgodovinsko poslanstvo. Če nam je bilo dano, da smo se v tisočletju nedržavnosti vendarle ohranili in da smo znova vstopili v svetovni tek dogodkov, je bilo to brez dvoma zato, da na tem kraju in v tem času svetu nekaj povemo in nekaj prispevamo.

Kultura nam je bila opora v stoletjih, ko nismo bili politični subjekt. Nismo imeli socialnega plemstva, da bi n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh