Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svoboda in suverenost

Justin Stanovnik
Za vas piše:
Justin Stanovnik
Objava: 02. 08. 2008 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2008 / 09:14

Svoboda in suverenost

Danes se je v ospredje prerinila druga beseda. »Uživajte,« pravi gospa iz našega kioska. To je zdaj geslo, ki je zavzelo ulico pa tudi visoke kabinete in ustanove. Kaj svoboda, kaj suverenost! Uživajte! Država, njene slovite tri veje oblasti, molčijo. Ko pa bo nekoč vsem jasno in ne bo prav nobenega dvoma več, da ne uživamo, ali se bo takrat kdo spomnil, kako se je vse skupaj začelo?

Aretacija Radovana Karadžića zvečer 21. junija v Beogradu ni bila samo dogodek za svetovne medije, ampak nas je vnovič spomnila na našo preteklost in sedanjost, tako v ožjem slovenskem kot tudi v širšem jugoslovanskem okviru.

Leta 1941 je bila Jugoslavija sicer poražena, a je s tem ni bilo konec. Še naprej je, svobodna in suverena, obstajala preko begunske vlade v Londonu. Proti temu stanju, temelječem na mednarodnih načelih legalnosti in legitimnosti, sta bili doma storjeni dve dejanji, ki sta v svoji upornosti dosegli raven veleizdaje: ustanovitev hrvaške ustaške države in prevratna boljševiška vstaja, v katero je bila vključena tudi, in morda predvsem, Slovenija.

Za nas je pomembna predvsem moralna in politična kariera drugega dejanja. Za historiat boljševiške države, ki se je v logiki tega dejanja realizirala, sta pomembni dve temeljni knjigovodski dejstvi: v njene temelje je bilo, tako rekoč ritualno, vgrajenih 200.000 življenj, ko pa je po pol stoletju bankr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh