Nemlečno mleko – žitni napitki
Nemlečno mleko – žitni napitki
V sodobnem času imamo vsega veliko. Tudi alergij. Med njimi je najpogostejša alergija na kravje mleko, s presnovo mleka pa je povezana še ena tegoba: nezmožnost presnavljanja mlečnega barvila – laktoze. Ker brez mleka ne moremo živeti, so se pojavili nadomestki. Sojino mleko poznamo že nekaj časa, zaradi milejšega okusa napitka in alergij na sojo pa se v zadnjih letih vse bolj uveljavljajo riževo, ovseno in mandljevo »mleko«. Prednost teh napitkov je, da jih v kuhinji uporabljamo za enake namene kot običajno mleko in so primerni za vse, tudi alergike in vegane. Ne vsebujejo holesterola. A pozor, pravo mleko vsebuje več hranil kakor nadomestki!
Ali bomo telo nahranili enako kot s pravim mlekom? Ne, tega ne moremo pričakovati. Riževo mleko v primerjavi s kravjim vsebuje več ogljikovih hidratov, a izredno malo kalcija, maščob in beljakovin. Prednost ovsenega mleka je, da vsebuje v vodi topno vlakni...