Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Up sreče onkraj groba

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 11. 2008 / 23:00
Čas branja: 13 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2009 / 12:24

Up sreče onkraj groba

Pogovor s prof. FRANCETOM PIBERNIKOM ... Preprosto dejstvo, da je bil France Balantič uvrščen v elitno zbirko Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, ki predstavlja temeljno nacionalno literarno zakladnico, je že samo po sebi dovolj povedno, hkrati pa tudi dejansko pomeni njegovo dokončno uvrstitev med klasike slovenske lirike. Če gledamo na zadevo načelno, je treba poudariti, da pri Balantiču nikjer in nikoli ni šlo za vprašanje njegove umetniške kvalitete, bilo je bolj vprašanje časa, kdaj bo prišlo do njegove iniciacije, a pot do nje je bila vsekakor pregovorno predolga.
Pogovor s prof. FRANCETOM PIBERNIKOM



Te dni (24. novembra) mineva 65 let, odkar je bil v Grahovem ubit in sežgan eden največjih slovenskih pesnikov 20. stoletja – France Balantič. Pred kratkim sta izpod vašega peresa izšli dve knjigi: njegovo zbrano delo in monografija o njem. Ali je Balantič s tem dokončno kanoniziran na slovenskem literarnem Parnasu?

Preprosto dejstvo, da je bil France Balantič uvrščen v elitno zbirko Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, ki predstavlja temeljno nacionalno literarno zakladnico, je že samo po sebi dovolj povedno, hkrati pa tudi dejansko pomeni njegovo dokončno uvrstitev med klasike slovenske lirike. Če gledamo na zadevo načelno, je treba poudariti, da pri Balantiču nikjer in nikoli ni šlo za vprašanje njegove umetniške kvalitete, bilo je bolj vprašanje časa, kdaj bo prišlo do njegove iniciacije, a pot do nje je bila vsekakor pregovorno predolga.
...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh