Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagri in radovednost

Rudi Koncilija
Za vas piše:
Rudi Koncilija
Objava: 02. 02. 2008 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:19

Blagri in radovednost

Drža »ubogih v duhu« danes zahteva, da ne postavljamo na prvo mesto minljivo kopičenje znanja, ampak da ga sproti postavljamo v razmerje do Boga.

Že prvo berilo (Sof 2,3; 3,12–13) najlepše opiše vsebino blagra ubogim v duhu. Drugo berilo (1 Kor 1,26–31) obsodi ponašanje kot nasprotje temu blagru in nas odločilno pripravi na poslušanje evangelija blagrov (Mt5,1–12a).

Kaj blagru ubogim v duhu nasprotuje? Želja po bogatenju, ošabnost, egoizem in tudi radovednost (curiositas). Te se danes skoraj ne omenja, v starem veku pa so o njej veliko pisali. Najizčrpneje sv. Avguštin v knjigi »Confessiones« – »Izpovedi«.

Sv. Avguštin omenja nazoren dogodek, ki pove, kako je radovednost lahko nekaj slabega. V globoki misli ga zmoti tek psa za zajcem. Zapelje ga radovednost, kako se bo to končalo, in pozabi na globoko misel.

Čeprav se danes bolj zavedamo dobre strani radovednosti, ker nam pomaga pri učenju, pri znanstvenem raziskovanju itd., pa vendar tudi izkusimo, kako nas lahko raztresa in uničuje delovni čas, če se premalo trudimo za zbranost. Sv. Avguštin pa razkriva tisto škodljivost radovednosti, ki v nedo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh