Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

57. Študijske dneve Draga 2022 bo z udeležbo počastil tudi predsednik Pahor

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 09. 2022 / 05:00
Oznake: Maša, Predsednik
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2022 / 22:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
57. Študijske dneve Draga 2022 bo z udeležbo počastil tudi predsednik Pahor
Utrinek z lanske Drage. FOTO: Ivo Žajdela

57. Študijske dneve Draga 2022 bo z udeležbo počastil tudi predsednik Pahor

Vsakoletni jesenski Študijski dnevi Draga bodo letos, od danes do nedelje, v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu spisali že 57. epizodo.

Kot poudarjajo prireditelji iz Društva slovenskih izobražencev iz Trsta, ki so za geslo dogodka izbrali citat iz »Mesta v zalivu« Borisa Pahorja »… neskončna zaloga energij in prasil, zaradi katerih je ta narodič ob Jadranu neuničljiv, žilav in bister.«, bo vstop dovoljen ob spoštovanju protikoronskih pravil in ukrepov, ki bodo v času tridnevnega dogajanja v veljavi v Italiji. Kdor se Drage ne bo mogel udeležiti v živo, si bo lahko dogajanje ogledal v neposrednem prenosu na spletni strani Slovenske prosvete (TUKAJ) in na YouTube kanalu Draga Streaming (TUKAJ), na katerem si je mogoče ogledati tudi ključne dogodke lanske Drage.

Letošnji Peterlinov nagrajenec bo Marij Maver. FOTO: Ksenja Hočevar

Pretekla velika imena med govorci

V preteklosti so bila med govorci oziroma nastopajočimi na Dragi že mnoga velika imena iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva, med drugim pokojni Alojz Rebula, Boris Pahor, Jože Pučnik, Ljubo Sirc, France Bučar, Anton Trstenjak, Alojzij Šuštar, France Perko, Justin Stanovnik, Viktor Blažič, Andrej Capuder, Andrej Bajuk ter še živeči Zorko Simčič, Alenka Puhar, Franc Rode, Ivan Jurkovič, Jože Marketz, Anton Stres, Evgen Bavčar, Drago Jančar, Janez Janša, Lojze Peterle, Borut Pahor, Klemen Jaklič, Boštjan M. Zupančič in mnogi drugi.

Peterlinova nagrada

Zadnji dan letošnje Drage bodo slovesno ovenčali tudi že enajstega Peterlinovega nagrajenca. To bo neutrudni tržaški kulturni in javni delavec Marij Maver za več kot polstoletno prostovoljno delo v vlogi predsednika Slovenske prosvete. Lani je jubilejno 10. nagrado prejela Franka Žgavec, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, leto prej eden najvidnejših narodnih in kulturnih delavcev na Koroškem Nužej Tolmajer, še prej pa denimo dr. Jože Faganel, Lojze Peterle, Tomaž Pavšič in – kot prva leta 2012 – publicist iz slovenske Istre Milan Gregorič in Prosvetno društvo Mačkolje pri Trstu.

Letošnji predavatelji TUKAJ, program pa TUKAJ.

Pahorjeva prisotnost bo za Drago velik dogodek

»Letos bo Drago s svojo prisotnostjo počastil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Sicer je Društvo izobražencev že pred leti prejelo državno odlikovanje za svojo dejavnost, v okviru katere Draga zavzema eno pomembnejših mest; po drugi strani pa je osebna prisotnost predsednika republike seveda za Drago velik dogodek, ki ga vsi z veseljem pričakujemo,« je za slovenski program RAI pojasnil član pripravljalnega odbora Tomaž Simčič.

PROGRAM

57. Študijske dneve Draga 2022 bo danes ob 16.30 – po pozdravnem nagovoru predsednika Boruta Pahorja – odprla okrogla miza »Če ti v srcu ne gori močan ogenj, nima smisla poskušati.«, na kateri bodo sodelovali prejšnja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ravnatelj Dijaškega doma v Trstu Gorazd Pučnik, koordinatorka Zavoda Ma.Ma iz Celovca Nadja Kramer, goriška odvetnica Martina Valentinčič in direktor zavoda Iskreni Igor Vovk. Razpravo bo moderirala dr. Maja Lapornik.

Zvečer, ob 20.30, bodo predvajali televizijski dokumentarec o Marici Nadlišek »Po sledeh fate morgane« po scenariju Eveline Umek, v režiji Magde Lapajne in z Lučko Počkaj v glavni vlogi.

Neposredni prenos letošnje Drage bo na spletni strani Slovenske prosvete (TUKAJ) in na YouTube kanalu Draga Streaming (TUKAJ)

V soboto

Sobotni program bo ob 10. uri odprla »Draga mladih 2022« z okroglo mizo »Drag-App mladih ali kako družbena omrežja oblikujejo naša življenja«. Sodelovali bodo Maja Sedmak Cvelbar, dr. Andrej Flogie in Klemen Ban, razpravo bo moderirala Julija Cotič.

Ob 16.30 bodo udeleženci lahko prisluhnili pogovoru Iva Jevnikarja s časnikarjem in zgodovinarjem dr. Jožetom Možino »Slovenski razkol včeraj in danes«. Za sobotni kulturni dogodek bo nato poskrbel »Hommage Borisu Pahorju«.

V nedeljo

V nedeljo pa bo dopoldansko mašo ob 9. uri v somaševanju vodil dr. Janez Juhant, teolog in filozof, s katerim se bo ob 10.30 Tomaž Simčič pogovarjal o slovenskem kristjanu pred moralnimi izzivi kriznih razmer.

Popoldne bodo najprej ob 15.30 slovesno podelili 11. Peterlinovo nagrado, ob 16. uri pa bo tridnevno dogajanje zapečatil pogovor »Leto 2022, EU na globalni geopolitični šahovnici: strategije in perspektive« s prejšnjim zunanjim ministrom, zdaj pa poslancem in kandidatom za predsednika dr. Anžetom Logarjem in časnikarjem Brankom Sobanom. Pogovor bo moderiral Andrej Černic.

Nalaganje
Nazaj na vrh