Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V boj za predsednika republike tudi Anže Logar [VIDEO]

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 04. 07. 2022 / 11:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
V boj za predsednika republike tudi Anže Logar [VIDEO]
FOTO: Zajem zaslona/Youtube

V boj za predsednika republike tudi Anže Logar [VIDEO]

Po več dneh bolj ali manj uradnih govoric je danes svojo predsedniško kandidaturo napovedal še glavni favorit opozicije. To bo postal nekdanji zunanji minister in eden najvidnejših politikov stranke SDS Anže Logar. Kot napoveduje, bo kandidiral s podpisi volivcev. Njegovo kandidaturo bo kot prvopodpisana podprla nekdanja evropska poslanka Romana Jordan.

Do sedaj najbolj znani predsedniški kandidatki in favoritki vladajoče koalicije v predsedniški tekmi dobivata močno konkurenco. Svojo kandidaturo je na današnji tiskovni konferenci naznanil tudi nekdanji zunanji minister Anže Logar. Čeprav ima že obljubljeno podporo stranke SDS, pa kandidature ne bo vlagal po enostavnejši poti, ampak bo moč svoje kandidature najprej preizkusil med volivci.

Z zbiranjem podpisov naj bi začel v drugi polovici avgusta in tako že pred začetkom kampanje preveril svojo moč na terenu: "V kolikor bi se postopek zbiranja podpisov zavlekel, bi sam odločil, da podpore tej kandidaturi ni," pravi Logar.

Potrebno je tehtno sodelovanje vseh političnih subjektov

Ob tem je v svojem nagovoru poudaril, da kandidaturo vlaga v času, "ko je slovenska družba žal zelo razdeljena", obenem pa izzivi, ki so pred nami, "terjajo zelo zelo tehtno sodelovanje vseh političnih subjektov". V tej situaciji smatra, da "je funkcija predsednika republike najpomembnejša politična funkcija, ki lahko združi te različne poglede in v slovenski prostor prinese potrebno enotnost".

Po njegovem mnenju je predsednik republike edini državni funkcionar, "ki ima večinsko podporo, s tem pa tudi večinsko legitimiteto, da poskuša te različne poglede spraviti v tisto smer, ki je dobra za državljanke in državljane."

Vezni člen vseh različnih pogledov

Funkcija predsednika republike je tako po njegovem mnenju predvsem naloga, da nastopa kot vezni člen različnih pogledov ter s tem namenom tudi sestaja predsedniški vrh države in na ta način išče rešitve za sodelovanje slovenske politike.

Pri tem izpostavlja, da je s svojim preteklim delom dokazal, da zna povezovati, da je odprt za različne poglede, da se trudi vedno iskati soglasje in da lahko v tem pogledu Slovenkam in Slovencem ponudi aktivno držo predsednika z namenom skupnega sodelovanja.

Zunanja politika je "moja strast"

Logar ocenjuje tudi, da bi Sloveniji veliko lahko pomagal tudi na področju zunanje politike, saj je ta njegova "strast" in glede na rezultate, ki jih je s sodelavci na tem področju dosegel v preteklosti meni, da bi lahko v tem pogledu zelo aktivno in kvalitetno soprispeval k umeščenosti Slovenije v zunanji prostor.

Edini resni protikandidat Zorana Jankovića

Za 46-letnega Logarja, ki je po izobrazbi ekonomist, kasneje pa je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije, to sicer ne bodo prve posamične volitve, saj se je pred štirimi leti na lokalnih volitvah pomeril pomeril s trenutnim ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Čeprav se ni uvrstil v drugi krog, pa je bil edini, ki je poleg njega zbral omembe vredno število glasov. Vendar pa tudi tokrat v primeru poraza ne bi bil pretirano razočaran. Kot poudarja, je že dvakrat prehodil Camino, zato ve, da ga v življenju in pri delu najbolj radosti sama pot.


Nalaganje
Nazaj na vrh