Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ohraniti hočemo svoje slovenstvo«

Jože Zadravec
Za vas piše:
Jože Zadravec
Objava: 07. 03. 2009 / 23:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2009 / 06:11

»Ohraniti hočemo svoje slovenstvo«

Slovenistka Lojzka Bratuž iz Gorice je avtorica številnih razprav in vsestranska kulturna delavka. Brez njenega dela bi bil slovenski zgodovinski spomin na Goriškem manj prepoznaven, manj vreden pa tudi brez pričevanja njene družine, v kateri zavzemata osrednje mesto trpina oče Lojze, skladatelj in pedagoški delavec, in mati Ljubka, pesnica in učiteljica. V dolgoletnem delu na univerzah v Gorici in Vidmu je razdajala svoje znanje mnogim rodovom študentov.
Slovenistka Lojzka Bratuž iz Gorice je avtorica številnih razprav in vsestranska kulturna delavka. Brez njenega dela bi bil slovenski zgodovinski spomin na Goriškem manj prepoznaven, manj vreden pa tudi brez pričevanja njene družine, v kateri zavzemata osrednje mesto trpina oče Lojze, skladatelj in pedagoški delavec, in mati Ljubka, pesnica in učiteljica. V dolgoletnem delu na univerzah v Gorici in Vidmu je razdajala svoje znanje mnogim rodovom študentov. Brez njenih spodbujanj za mnogotere kulturne prireditve, brez njenega zgleda živega sodelovanja v cerkvi, cerkvenih pevskih zborih in družbenem življenju, v prosvetnih društvih, v tisku, na simpozijih in seminarjih, bi bila Goriška za marsikaj prikrajšana.

Po rodu je Bratuževa Goričanka. Po maturi leta 1952 je Trst postal njeno univerzitetno mesto, kjer je leta 1967 sklenila študij leposlovnih ved z doktoratom. Kako uspešno je bilo v dolgem ustvarj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh