Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Majhna država, veliko poslanstvo

Za vas piše:
J.P.
Objava: 21. 02. 2009 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2009 / 08:04

Majhna država, veliko poslanstvo

Država Mesto Vatikan (Stato della Citta` del Vaticano) je 11. februarja praznovala 80. obletnico podpisa lateranskih sporazumov, ki so uredili odnose med tedanjo kraljevino Italijo in Svetim sedežem.
Država Mesto Vatikan (Stato della Citta` del Vaticano) je 11. februarja praznovala 80. obletnico podpisa lateranskih sporazumov, ki so uredili odnose med tedanjo kraljevino Italijo in Svetim sedežem. Ti odnosi so bili prej napeti in skrhani, kajti leta 1870 je Italija zavzela tedanjo papeško državo in ozemlje pod papeževo oblastjo ter jo omejila na današnji Vatikan. Lateranski sporazumi so vsebinsko določili neodvisnost na novo ustanovljene vatikanske države v obsegu, kakršnega ima še danes, višino odškodnine, ki ji jo je morala plačati kraljevina Italija, ter da sta država in Cerkev ločeni; viden zunanji sad omenjenih sporazumov je tudi Ulica sprave, s katere se romarju odpira pogled na baziliko sv. Petra in sam Vatikan.

Pomembno obletnico so v Vatikanu slovesno praznovali z več prireditvami. Pripravili so razstavo: 1929–2009, 80 let države Mesto Vatikan, ki bo na ogled do 10. maja, v lat...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh