Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmerno pitje vina je dodana vrednost zdravju

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 13. 11. 2010 / 23:00
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2010 / 12:01

Zmerno pitje vina je dodana vrednost zdravju

Upokojena zasl. prof. dr. Slavica Šikovec, enologinja, dolgoletna predavateljica na Biotehniški fakulteti in avtorica več knjig o vinu s svojim zgledom vzgaja h kulturi pitja vina, ki temelji na zmernosti.

Kako je s kulturo pitja vina v Sloveniji?
Kultura pitja vina je imela skozi zgodovino svoje mesto in bila vtkana v vse pore življenja, zlasti pri narodih zahodne Evrope in tudi pri nas, saj smo narod z dolgo vinogradniško tradicijo in odličnimi naravnimi danostmi, za pridelavo kakovostnih vin.

Vendar vino v preteklosti ni bila pijača, ki bi vsakdan spremljala obrok hrane, kakor je to pri romanskih narodih, ampak je bila običajno na mizi le ob družinskih ali cerkvenih praznikih. Vino je bilo na podeželju pijača praznikov in pridelek, ki ga je bilo mogoče prodati in je pomagal preživeti na kmetiji. Žal pa se je težko delo na kmetiji začelo z raznimi vrstami domačega žganja, ki so lahko in tudi so postala glavni vzrok za zasvojeno...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh