Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

60 let II. vatikanskega koncila: kaj pravi papež Frančišek?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 10. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2022 / 19:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
60 let II. vatikanskega koncila: kaj pravi papež Frančišek?
Sveti papež Janez XXIII. ob odprtju II. vatikanskega koncila 11. oktobra 1962. FOTO: arhiv vatikanskih medijev

60 let II. vatikanskega koncila: kaj pravi papež Frančišek?

Ob 60. obletnici začetka drugega vatikanskega cerkvenega zbora, ki jo bomo obhajali v torek, 11. oktobra, je papež Frančišek napisal uvod v knjigo z naslovom »Janez XXIII. Drugi vatikanski koncil: koncil za svet«.

Avtorja knjige sta Ettore Malnati in Marco Roncalli, ki v svojem delu sledita koncilski poti od papeža Janeza XXIII. do sedanje sinode, ki jo je sklical papež Frančišek. Tudi po Frančiškovih besedah knjiga obravnava zgodovino koncila v luči ekumenskega razvoja, ki ga je ta sprožil, in trenutnega sinodalnega procesa, in papež je iz več razlogov »počaščen«, da so ga prosili za predstavitev te knjige.

Sveti papež Janez XXIII. in drugi vatikanski koncil sta bila odločilna za Cerkev, za njen razvoj in pristop k sodobnemu svetu, za njeno ekumensko pot.

»Glavni razlog sta sveti papež Janez XXIII. in drugi vatikanski koncil, ki sta bila tako odločilna za Cerkev, za njen razvoj in pristop k sodobnemu svetu, za njeno ekumensko pot,« pojasnjuje Frančišek. V uvodu knjige je objavljeno tudi razmišljanje brata Aloisa, priorja taizejske ekumenske skupnosti, in papež Frančišek pravi, da je hvaležen za delo, ki je sad medsebojnih delitev.

Sveti oče ob tem izreka občudovanje in zahvalo teološkim in pastoralnim darovom avtorjev, Malnatija, ki po njegovih besedah še naprej živi svoje duhovništvo v službi laikov in kulture ter razkriva »nauk papežev«, in Roncallija, zgodovinarja, časnikarja in pranečaka papeža Janeza XXIII. (s krstnim imenom Angelo Giuseppe Roncalli).

V času, ko se je svet odvračal od krščanstva in kazal prej ravnodušnost kot odpor, se je koncil rodil iz vprašanja, »kako govoriti o Jezusu moškim in ženskam današnjega časa«.

Marco Roncalli je med drugim avtor več knjig, ki jih je napisal v sodelovanju s pokojnim kardinalom Luisom Capovillom, osebnim tajnikom Janeza XXIII. »Marco Roncalli je bil še deček, ko je prvič prišel v Taizé v spremstvu svojega dedka Giuseppeja,« se spominja papež. V času, ko se je svet odvračal od krščanstva »in kazal prej ravnodušnost kot odpor«, nadaljuje, se je koncil rodil iz vprašanja: »Kako govoriti o Jezusu moškim in ženskam današnjega časa?«

Odprtje drugega vatikanskega koncila v baziliki sv. Petra 11. oktobra 1962. FOTO: arhiv vatikanskih medijev

Odtlej smo prehodili dolgo pot, ki pa ni minila brez težav in razočaranj, tako Frančišek, ki opozarja, da tudi danes tvegamo, da bomo padli v skušnjavo malodušja in pesimizma, ko bomo pogled usmerili v zlo, ki pesti svet, namesto da bi na svet gledali z Jezusovimi očmi.

Cerkev ni elita duhovnikov in posvečenih oseb,  pač pa je vsaka krščena oseba dejavni subjekt evangelizacije.

Pregled zgodovine koncila in predvsem življenje sedanjosti v duhu sinode, z odprtim in svobodnim srcem, pravi papež, je način, da se izognemo obupu in naredimo prostor za Boga. »Od drugega vatikanskega ekumenskega koncila smo veliko prejeli,« meni papež in izpostavlja večjo zavest o Božjem ljudstvu, »osrednji kategoriji v koncilskih besedilih, na katero je opozorjeno nič manj kot stoštiriinosemdesetkrat«.

Kot pojasnjuje, nam to pomaga razumeti dejstvo, da Cerkev ni elita duhovnikov in posvečenih oseb ter da je vsaka krščena oseba dejavni subjekt evangelizacije: »Ne bi mogli razumeti koncila in sedanje sinodalne poti, če evangelizacija ne bi bila postavljena v središče vsega.«

Knjiga v italijanskem jeziku bo na voljo na predvečer 60. obletnice začetka drugega vatikanskega koncila.

Knjiga z naslovom »Janez XXIII. Drugi vatikanski koncil: koncil za svet« v italijanskem jeziku, ki jo je izdala založba Bolis Edizioni, bo predvidoma v knjigarnah po Italiji na voljo na predvečer 60. obletnice začetka drugega vatikanskega koncila.

Kupi v trgovini

Koncilski odloki (2.vatikanski vesoljni cerkveni zbor)
Cerkveni dokumenti
22,64€
Nalaganje
Nazaj na vrh