Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nesorazmernost Slovenike

Objava: 28. 04. 2012 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2013 / 09:44

Nesorazmernost Slovenike

Ob novi izdaji splošne slovenske enciklopedije Slovenski biografski leksikon (SBL), prvo večje leksikografsko delo novejše dobe, je izhajalo od leta 1925 do 1991. V njem je prvič v vsej širini zaživela ogromnost oseb, ki so vsaka zase v preteklosti pomenila kamenček v mozaiku narodove zgodovine in posebej kulture. Sproti je vključevala tudi sočasnost. Leksikon je prinašal gesla, ki so jih podpisovala strokovna imena posameznih področij, pomemben prispevek so bili bibliografski podatki o posameznih osebah. Izkušnje prvih urednikov, dr. Izidorja Cankarja in dr. Franca Ksaverja Lukmana, so se prenašale iz roda v rod in tako je v zadnjem obdobju leksikon dobival res imenitno podobo. Dragoceno dopolnilo je tudi zamejski Primorski slovenski biografski leksikon (1–20; Gorica, 1974–1994).
Ob novi izdaji splošne slovenske enciklopedije

Slovenski biografski leksikon (SBL), prvo večje leksikografsko delo novejše dobe, je izhajalo od leta 1925 do 1991. V njem je prvič v vsej širini zaživela ogromnost oseb, ki so vsaka zase v preteklosti pomenila kamenček v mozaiku narodove zgodovine in posebej kulture. Sproti je vključevala tudi sočasnost. Leksikon je prinašal gesla, ki so jih podpisovala strokovna imena posameznih področij, pomemben prispevek so bili bibliografski podatki o posameznih osebah. Izkušnje prvih urednikov, dr. Izidorja Cankarja in dr. Franca Ksaverja Lukmana, so se prenašale iz roda v rod in tako je v zadnjem obdobju leksikon dobival res imenitno podobo. Dragoceno dopolnilo je tudi zamejski Primorski slovenski biografski leksikon (1–20; Gorica, 1974–1994).

Leksikon, kakršen je bil SBL, je ob svojem sklepu terjal nujno dopolnilo, toda ker je leta 1987 izšla prva knjiga Enciklopedije Slovenije (ES), je namera o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh