Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkvene finance, prosti trg in moralni hazard

Za vas piše:
Keith Miles
Objava: 26. 06. 2012 / 22:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2013 / 08:31

Cerkvene finance, prosti trg in moralni hazard

Zakaj lahko Cerkev vedno znova zaide v težave z denarjem in naložbenim upravljanjem? V binkoštnem času nas duhovniki spomnijo na enega izmed osupljivejših odlomkov iz Apostolskih del: Množica teh, ki so sprejeli vero, je bila kakor eno srce in ena duša. Nihče ni trdil, da je to, kar ima, njegova last, temveč jim je bilo vse skupno. Apostoli so z veliko močjo pričevali o vstajenju Gospoda Jezusa in velika milost je bila nad vsemi. Nihče med njimi ni trpel pomanjkanja. Lastniki, ki so prodajali zemljišča ali hiše, so prinašali izkupiček ter ga polagali k nogam apostolov; in sleherni je od tega dobil, kar je potreboval (Apd 4,32–35).
Zakaj lahko Cerkev vedno znova zaide v težave z denarjem in naložbenim upravljanjem?

V binkoštnem času nas duhovniki spomnijo na enega izmed osupljivejših odlomkov iz Apostolskih del: Množica teh, ki so sprejeli vero, je bila kakor eno srce in ena duša. Nihče ni trdil, da je to, kar ima, njegova last, temveč jim je bilo vse skupno. Apostoli so z veliko močjo pričevali o vstajenju Gospoda Jezusa in velika milost je bila nad vsemi. Nihče med njimi ni trpel pomanjkanja. Lastniki, ki so prodajali zemljišča ali hiše, so prinašali izkupiček ter ga polagali k nogam apostolov; in sleherni je od tega dobil, kar je potreboval (Apd 4,32–35).

V več pogledih je to eden težjih odlomkov, saj na videz spodbuja socializem ali komunizem. Sam menim, da to ni res, ker bi bil v tem primeru nasproten vsem drugim odlomkom v Svetem pismu, še posebej nekaterim Jezusovim prilikam. Ko beremo, da so prvi kristjani imeli skupno lastnino, ki jim je bila pravzaprav podarjena,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh