Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samotni Cene Vipotnik

Za vas piše:
France Pibernik
Objava: 28. 07. 2012 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 07:55

Samotni Cene Vipotnik

Ob 40. obletnici smrti Pesnik Cene Vipotnik velja v spominu mnogih pišočih rodov za izjemnega urednika Cankarjeve založbe, v kateri je uspel ob svoji prodornosti, deloma ali pa še posebej ob bratovi pomoči izdati vrsto svetovnih avtorjev, ki jih v težavnih družbenih razmerah nobena druga slovenska založba ne bi mogla spraviti v javnost.
Ob 40. obletnici smrti

Pesnik Cene Vipotnik velja v spominu mnogih pišočih rodov za izjemnega urednika Cankarjeve založbe, v kateri je uspel ob svoji prodornosti, deloma ali pa še posebej ob bratovi pomoči izdati vrsto svetovnih avtorjev, ki jih v težavnih družbenih razmerah nobena druga slovenska založba ne bi mogla spraviti v javnost.

Vipotnik je izdal eno samo pesniško zbirko: »Drevo na samem« (1956). Zbirka je snovno in tematsko močno zarisana v predvojni, medvojni in povojni čas, torej družbeno angažirana. Po izidu zbirke ni več objavljal svojih pesmi, pač pa je prispeval nekaj prevodov, bodisi poezije (Baudelaire) ali proze (G. de Maupassant). Sicer pa je njegovo celotno literarno delo bilo predstavljeno v zbranem delu »Zemlje zeleni spomin« (1975) v uredništvu Jožeta Kastelica.

Zanimivi so njegovi literarni začetki. Pesniške in prozne prispevke je najprej objavil v dijaškem glasilu »Zoreče kl...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh