Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dinamika cerkvenega družbenega nauka

Marko Kremžar
Za vas piše:
Marko Kremžar
Objava: 25. 08. 2012 / 22:00
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2013 / 07:53

Dinamika cerkvenega družbenega nauka

Kdor se želi seznaniti z družbenim naukom katoliške Cerkve, ima na razpolago poleg papeških okrožnic in drugih cerkvenih dokumentov tudi sodobni kompendij ter vrsto dobrih knjig z razmišljanji o tej, vedno aktualni moralni tematiki. Vendar se po letu, ko so nam škofje priporočali, naj poglobimo svoje poznanje socialno-moralnega nauka, smemo vprašati, ali je s tem, kar je Cerkev do danes izrekla, na to vprašanje dokončno odgovorjeno. Ali predstavljajo dosedanji cerkveni dokumenti končano sliko ali so vrsta pomembnih slik na nikdar dokončanem filmskem traku? Odgovor na to vprašanje ne bo vplival na študij tega, kar Cerkev uči, utegne pa biti pomemben pri oblikovanju krščanske moralne drže v časih, ki prihajajo.
Ob sklepu pastoralnega leta socialne pravičnosti

Kdor se želi seznaniti z družbenim naukom katoliške Cerkve, ima na razpolago poleg papeških okrožnic in drugih cerkvenih dokumentov tudi sodobni kompendij ter vrsto dobrih knjig z razmišljanji o tej, vedno aktualni moralni tematiki.

Vendar se po letu, ko so nam škofje priporočali, naj poglobimo svoje poznanje socialno-moralnega nauka, smemo vprašati, ali je s tem, kar je Cerkev do danes izrekla, na to vprašanje dokončno odgovorjeno. Ali predstavljajo dosedanji cerkveni dokumenti končano sliko ali so vrsta pomembnih slik na nikdar dokončanem filmskem traku? Odgovor na to vprašanje ne bo vplival na študij tega, kar Cerkev uči, utegne pa biti pomemben pri oblikovanju krščanske moralne drže v časih, ki prihajajo.

Socialne okrožnice

Iz zgodovine vemo, da je cerkveno učiteljstvo dolgo odlašalo, predno je v drugi polovici 19. stoletja zaznalo, da je treba splošni moralni nauk katoliške Cerkve p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh