Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec lagodnega krščanstva?

Za vas piše:
Štefan Kržišnik
Objava: 25. 08. 2012 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 08:03

Konec lagodnega krščanstva?

V Združenih državah Amerike je bila v zadnjem letu dni ena bolj vročih političnih debat razprava o novi zdravstveni zakonodaji, ki ureja področje zdravstvenega zavarovanja za stroške kontracepcije. Zakonu, s katerim so bile novosti 1. avgusta 2012 dokončno uveljavljene, je ostro nasprotovala ameriška katoliška skupnost na čelu s svojimi škofi. Obamova administracija je z novo zakonodajo delodajalcem naložila, da morajo v sheme zdravstvenega zavarovanja, ki ga plačujejo za svoje zaposlene, obvezno vključiti tudi zavarovanje, ki pokriva hormonsko kontracepcijo (vključno s tisto, ki ima potencialno abortivni učinek) in sterilizacijo.
Ko je pod vprašaj postavljena osebna in verska svoboda

V Združenih državah Amerike je bila v zadnjem letu dni ena bolj vročih političnih debat razprava o novi zdravstveni zakonodaji, ki ureja področje zdravstvenega zavarovanja za stroške kontracepcije. Zakonu, s katerim so bile novosti 1. avgusta 2012 dokončno uveljavljene, je ostro nasprotovala ameriška katoliška skupnost na čelu s svojimi škofi.

Obamova administracija je z novo zakonodajo delodajalcem naložila, da morajo v sheme zdravstvenega zavarovanja, ki ga plačujejo za svoje zaposlene, obvezno vključiti tudi zavarovanje, ki pokriva hormonsko kontracepcijo (vključno s tisto, ki ima potencialno abortivni učinek) in sterilizacijo.

Pravico, da v zvezi s tem uveljavljajo ugovor vesti, je administracija sicer priznala verskim skupnostim, vendar je pri tem potegnila zelo pomenljivo ločnico: ugovor vesti je priznala samo verskim ustanovam v ožjem pomenu, ne pa tudi ustanovam, ki opravljajo dejavn...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh