Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obča blaginja

Za vas piše:
Lojze Gosar
Objava: 28. 01. 2012 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 07:03

Obča blaginja

Ob rob izjavi COMECE o socialnem tržnem gospodarstvu Ni naključje, da je prav na začetku letošnjega leta (12. januarja) Komisija škofovskih konferenc Evropske skupnosti (COMECE) objavila komentar o tem, kaj pomeni koncept »visoko konkurenčnega socialnega tržnega gospodarstva«. Oglejmo si najprej nekaj njihovih temeljnih izhodišč: Če je tržno gospodarstvo zastavljeno na primeren način, lahko ustvarja pogoje za tvorno sodelovanje in povezave. Tržno gospodarstvo mora biti učinkovito in konkurenčno, da bi države dobile dovolj dohodka za kritje stroškov socialnih pomoči. V finančnem sektorju niso dovolj samo pravila, ampak morajo udeleženci delovati v skladu z načeli etike, morale in kreposti. To pomeni, da gospodarska reforma ni samo stvar številnih pravil in predpisov, ampak terja tudi ustrezno delovanje ustanov.

Ob rob izjavi COMECE o socialnem tržnem gospodarstvu Ni naključje, da je prav na začetku letošnjega leta (12. januarja) Komisija škofovskih konferenc Evropske skupnosti (COMECE) objavila komentar o tem, kaj pomeni koncept »visoko konkurenčnega socialnega tržnega gospodarstva«.

Oglejmo si najprej nekaj njihovih temeljnih izhodišč: Če je tržno gospodarstvo zastavljeno na primeren način, lahko ustvarja pogoje za tvorno sodelovanje in povezave. Tržno gospodarstvo mora biti učinkovito in konkurenčno, da bi države dobile dovolj dohodka za kritje stroškov socialnih pomoči. V finančnem sektorju niso dovolj samo pravila, ampak morajo udeleženci delovati v skladu z načeli etike, morale in kreposti. To pomeni, da gospodarska reforma ni samo stvar številnih pravil in predpisov, ampak terja tudi ustrezno delovanje ustanov.

Škofje so kritizirali ekonomski model, katerega cilj je samo kopičenje dobička: »To pa grozi, da bi zasenčilo družbene in ekol...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh