Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O Prešernu na nedeljo Svetega pisma

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 04. 02. 2012 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2012 / 10:42

O Prešernu na nedeljo Svetega pisma

Prešeren je živel v času, ko je evropsko duhovno atmosfero na miselni ravni pretresala filozofska revolucija Immanuela Kanta (spoznanje resnice same na sebi človeku ni dosegljivo), na družbeni ravni pa utopija Karla Marxa (proletarska revolucija bo prinesla brezrazredno družbo). Kant je krščanstvu velikodušno dopuščal neko vzgojno-etično vlogo.

Prešeren je živel v času, ko je evropsko duhovno atmosfero na miselni ravni pretresala filozofska revolucija Immanuela Kanta (spoznanje resnice same na sebi človeku ni dosegljivo), na družbeni ravni pa utopija Karla Marxa (proletarska revolucija bo prinesla brezrazredno družbo). Kant je krščanstvu velikodušno dopuščal neko vzgojno-etično vlogo. Marx pa opiju za ljudstvo, kakor je imenoval vero, nobene, sam največji proizvajalec opija za množice v zgodovini.

Prešeren je bil sin kmečke krščanske družine z duhovniki v sorodstvu, doštudiral je klasično gimnazijo z globokim vtisom antične kulture, se usposobil za odvetniški poklic in v njem v provincialnem okolju diskretno uspel. Domače vere ni ohranil, urejenega družinskega življenja mu ni uspelo uživati. Prepričan je bil, da je njegova življenjska družica Nesreča. Tako se ni mogel zaljubiti v ta svet. Krščanstva ni prakticiral. Nove maše svojega brata se ni udeležil. Vendar je na smrtni postelji bral Sveto pismo.

Ni...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh