Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pesnik zdomstva

Za vas piše:
France Pibernik
Objava: 25. 05. 2013 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2013 / 09:04

Pesnik zdomstva

Slovensko zdomstvo je v svoji razvejeni družbeni dejavnosti na različnih koncih sveta ustvarilo tudi dobršen delež sodobne slovenske umetnosti, posebej literature.
France Papež, kulturnik buenosaireške skupnosti

Slovensko zdomstvo je v svoji razvejeni družbeni dejavnosti na različnih koncih sveta ustvarilo tudi dobršen delež sodobne slovenske umetnosti, posebej literature. Posamezne književnike najdemo v Kanadi, Združenih državah Amerike, na Japonskem, a največ v Argentini, kamor se je izselila največja skupina beguncev, med njimi tudi večje število znanih kulturnih delavcev, ki so kmalu po prihodu v Buenos Aires začeli organizirati družbene dejavnosti, med njimi tudi literarno. V središču vsega je bila osrednja zdomska organizacija Slovenska kulturna akcija, ki jo je vodil Ruda Jurčec. Izdajali so literarno revijo Meddobje, ki sta jo urejala Jurčec in Zorko Simčič, za založniško dejavnost pa je bil zadolžen Tine Debeljak.

Obstoječe oblike kulturnega življenja so omogočile razvoj marsikateremu mlajšemu avtorju, ki je komaj stopil na pot. Med njimi najdemo pesnika Franceta Papeža, ki se je razvil v do...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh