Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po Slovenski planinski poti

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 07. 2013 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2013 / 09:17

Po Slovenski planinski poti

Na Slovenskem imamo osemdeset planinskih obhodnic – daljših planinskih poti s kontrolnimi točkami in svojim dnevnikom za zbiranje žigov.
Po Slovenski planinski poti

Na Slovenskem imamo osemdeset planinskih obhodnic – daljših planinskih poti s kontrolnimi točkami in svojim dnevnikom za zbiranje žigov. Najstarejša med njimi je Slovenska planinska pot (nekoč se je imenovala Slovenska planinska transverzala), ki so jo odprli leta 1953. Dolga je skoraj 600 kilometrov, pelje pa mimo 58 planinskih koč in čez 23 vrhov. Če bi jo hoteli prehoditi naenkrat, bi potrebovali skoraj mesec dni. Takega podviga se seveda lotijo le redki. Večina planincev jo prehodi po delih, zato vam tudi mi predstavljamo šest izletov po njej.

Slovenska planinska transverzala je nastala na pobudo mariborskega planinca in markacista Ivana Šumljaka (1899–1984), ki je predlagal ureditev krožne poti z začetkom in koncem v Mariboru. Njegov predlog so na Planinski zvezi Slovenije nekoliko spremenili in pot od Postojne podaljšali do Ankarana. Začetek pa je ostal v Mariboru.

ČEZ POHORJE
Prvi del Slovenske planinske p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh