Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mars’ktéri romar gre v Rim, v Kompostelje

Za vas piše:
France Pibernik
Objava: 23. 02. 2013 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2013 / 08:31

Mars’ktéri romar gre v Rim, v Kompostelje

Religiozna tematika in motivika Prešernovih pesmi Prešernove pesmi razodevajo izjemno široko tematsko in motivno obzorje. Kot temeljni premik v slovenskem pesniškem ustvarjanju je po­vsem nova in v širšem evropskem zarisu umerjena njegova poetika s klasičnimi verznimi in kitičnimi odlikami in pesniškimi zvrstmi, deloma še antične, deloma romanske, deloma germanske provenience, pa seveda sodobne romantične, taka torej, kakor se nam razodeva v Prešernovih poezijah.

Religiozna tematika in motivika Prešernovih pesmi

Prešernove pesmi razodevajo izjemno široko tematsko in motivno obzorje. Kot temeljni premik v slovenskem pesniškem ustvarjanju je po­vsem nova in v širšem evropskem zarisu umerjena njegova poetika s klasičnimi verznimi in kitičnimi odlikami in pesniškimi zvrstmi, deloma še antične, deloma romanske, deloma germanske provenience, pa seveda sodobne romantične, taka torej, kakor se nam razodeva v Prešernovih poezijah.

Že od vsega začetka je bilo v središču njegove lirične izpovedi ljubezensko doživljanje, ki je v pesniški projekciji doseglo vrh v Sonetnem vencu, sicer pa je v okviru romantičnega pojmovanja nihalo od duhovne hrepenenjske vzvišenosti do najtežjih, kar usodnih razočaranj. Vsa Prešernova osebna doživljanja so bila neposredno povezana z njegovim močno zapletenim življenjem, upoštevati pa moramo razgibani zgodovinski čas in idejne tokove tistega obdobja ter ob vsem drugem zavestno zavzemanje za skupni...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh