Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

625 let Katoliške teološke fakultete na Dunaju

Objava: 23. 02. 2009 / 09:45
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

625 let Katoliške teološke fakultete na Dunaju

Katoliška teološka fakulteta na Dunaju , najstarejša teološka fakulteta na nemškem govornem področju, je v soboto, 21. februarja, praznovala 625-letnico obstoja. Ob tej priložnosti je zahvalno mašo v dunajski katedrali sv. Štefana daroval dunajski pomožni škof Franz Scharl, ki je fakulteto označil kot 'avtoriteto za javni razum'.

V pridigi je škof Scharl spomnil na ustanovitev fakultete s papeško bulo papeža Urbana VI., ki jo je podpisal 21.februarja 1384 v Neaplju. S tem je bil Dunaj postavljen ob bok mestom, kot so Pariz, Bologna, Oxford in Cambridge. Škof Scharl je omenil dosežke fakultete in njen prispevek na področju vrednot etike in bioetike ter ekumenizma. Izpostavil je dejavnost fakultete na področju medverskega dialoga, še posebej v odnosu do judovstva, saj naj bi se kristjani zavedali judovskih korenin krščanstva, za fakulteto pa je izrednega pomena tudi dialog z islamom. Na področju mednarodne dejavnosti je škof Scharl poudaril odprtost fakultete, saj na dunajski Katoliški teološki fakulteti študira veliko število teologov iz različnih držav, med njimi tudi pravoslavni duhovniki.

Dekan fakultete prof.dr. Martin Jäggle je pozdravil predstavnike verskih skupnosti, ki so se udeležili slavja, med njimi grško-pravoslavnega metropolita Michaela Staikosa in predsednika Islamske verske skupnosti Anasa Schakfeha. Spomnil je na vlogo, ki jo je pri ustanovitvi fakultete leta 1384 odigral cistercijanski samostan Sv. Križa in ob tem pozdravil predstojnika samostana Gregorja Henckel-Donnersmarcka.

Na dunajski Katoliški teološki fakulteti na 14 katedrah študira okoli 1000 študentov iz 37 držav, od tega več kot 40% žensk.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh