Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Park spominov in doživetij

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 01. 2014 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2014 / 09:14

Park spominov in doživetij

Med drugo svetovno vojno so bili številni gradovi na Slovenskem porušeni in požgani, grad Brdo pri Kranju pa jo je odnesel brez večje škode in ohranil celo naklonjenost oblastnikov. V stari Jugoslaviji je v njem občasno prebival knez Pavle Karađorđević, v novi Josip Broz Tito.

Med drugo svetovno vojno so bili številni gradovi na Slovenskem porušeni in požgani, grad Brdo pri Kranju pa jo je odnesel brez večje škode in ohranil celo naklonjenost oblastnikov. V stari Jugoslaviji je v njem občasno prebival knez Pavle Karađorđević, v novi Josip Broz Tito. V njegovem času je bila okolica gradu seveda zastražena in zaprta za javnost. Danes je vse drugače. Ob plačilu simbolične vstopnine se lahko sproščeno sprehodimo po parku, če še malce odpremo denarnico, pa si ogledamo tudi grad ali si privoščimo katero od doživetij, ki jih posestvo ponuja obiskovalcem.

Na prehodu iz 15. v 16. stoletje si je vitez Jurij Egkh – takrat eden najbogatejših in najvplivnejših mož na Goriškem in Kranjskem – zaželel imenitnejše bivališče od skromnega podeželskega dvorca na Brdu. Zato je začel leta 1510 z italijanskimi arhitekti graditi grad, ki so ga občudovali imenitniki od blizu in daleč.

Ljubljenec slavnih

Ob zatonu Brdskih je grad prešel v last rod...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh