Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sprehod po zgodovini in čarobni naravi

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 31. 05. 2014 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2014 / 12:14

Sprehod po zgodovini in čarobni naravi

Prva svetovna vojna je močno zaznamovala tudi Kobarid, v katerem skrbno ohranjajo spomin na soško fronto. Tudi s Kobariško zgodovinsko potjo, ki nas popelje po preteklosti in čarobni naravi.
Sprehod po zgodovini in čarobni naravi

Časopisni članki nas že vso pomlad vabijo na bojišča prve svetovne vojne. Konec tega meseca bo namreč minilo sto let od tragičnih dogodkov v Sarajevu, kjer je Gavrilo Princip ustrelil avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo ženo. To je bil povod za začetek velike morije. Prva svetovna vojna je močno zaznamovala tudi Kobarid, v katerem skrbno ohranjajo spomin na soško fronto. Tudi s Kobariško zgodovinsko potjo, ki nas popelje po preteklosti in čarobni naravi.

Pot se začne v središču Kobarida, ki ima danes nekaj več kot 1.100 prebivalcev. S trga svobode, kjer sta župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja in kip Simona Gregorčiča, krenemo po cesti navkreber proti cerkvi sv. Antona Padovanskega. Spremljajo nas kamniti stebri s postajami križevega pota, ki pripovedujejo o trpljenju mrtvih (skupno okrog 187.000) in ranjenih vojakov na soški fronti. Čez nekaj minut prispemo do cerkve, okrog katere so Ita...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh