Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dišavnice v vrtu in posodah

Za vas piše:
Bernarda Strgar Schulz
Objava: 14. 06. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2014 / 10:43
Dišavnice v vrtu in posodah

Dišavnice v vrtu in posodah

Dišavnice so gojili že v samostanskih vrtovih srednjega veka zaradi njihovih zdravilnih lastnostih ter uporabnosti v kuhinji.

Pisanolistni žajbelj in sivka med jagodami v okrasnouporabnem vrtu. Foto: Bernarda Strgar Schulz

Dišavnice so gojili že v samostanskih vrtovih srednjega veka zaradi njihovih zdravilnih lastnostih ter uporabnosti v kuhinji. Dandanes dišavnice zopet pridobivajo na veljavi, saj jih sadimo v bivalni vrt, v uporabni vrt in tudi v korita ter v posode. Ne samo, da so dišavnice uporabne v zdravilstvu in pri pripravi najrazličnejših jedi, prenekatere se celo ponašajo z opojno dišečimi listi in cvetovi, z listi zanimivih oblik in barv, s cvetovi, ki privabljajo čebele, metulje in druge koristne žuželke. Lahko so prava paša za oči, njihov vonj pa nam vzbuja čute, nas poživi ali pomiri. Dišavnice velikokrat uporabljamo tudi v t. i. terapevtskih vrtovih, ki so v tujini del ustanov, kot s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh