Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Layerjev sv. Lovrenc

Za vas piše:
F. L.
Objava: 21. 06. 2014 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2014 / 10:44
Layerjev sv. Lovrenc

Layerjev sv. Lovrenc

Na Raki so pred kratkim obnovili in restavrirali sliko farnega zavetnika sv. Lovrenca, ki je nekoč zakrivala tron s kipom tega svetnika. Ko je Restavratorski atelje Aleš Vene s Štrita pri Bučki sliko čistil, se je pokazal napis oz. podpis znamenitega slikarja Leopolda Layerja z letnico 1796.

Sliko svetega Lovrenca iz cerkve na Raki je leta 1796 naslikal in se nanjo podpisal Leopold Lajer.

Na Raki so pred kratkim obnovili in restavrirali sliko farnega zavetnika sv. Lovrenca, ki je nekoč zakrivala tron s kipom tega svetnika. Ko je Restavratorski atelje Aleš Vene s Štrita pri Bučki sliko čistil, se je pokazal napis oz. podpis znamenitega slikarja Leopolda Layerja z letnico 1796. Tega leta so raško cerkev še zidali, dokončana je bila leta 1803. Odkritje še enega Layerjevega umetniškega dela je toliko zanimivejše, ker se ujema s praznovanjem 200-letnice brezjanske Marijine podobe, ki jo je slikar, kot kaže, naslikal le nekaj let pozneje.

Layerjev podpis je bilo drugo presenečenje ob restavriranju slike, na prvo so naleteli, ko so sliko za oltarjem odstranili: zadaj na oltarnih deskah se je pokazal zanimiv latinski napis, ki pove, da je: »Ta oltar sv....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh