Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Uršula nad Dramljami

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 25. 01. 2014 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2014 / 10:49
Sv. Uršula nad Dramljami

Sv. Uršula nad Dramljami

Ob avtocesti med Ljubljano in Mariborom je raztresenih veliko cerkva, vendar je le malo tako slikovitih kot sv. Uršula nad Dramljami, ki stoji na razglednem griču nad vinogradi in počitniškimi hišicami.


Ob avtocesti med Ljubljano in Mariborom je raztresenih veliko cerkva, vendar je le malo tako slikovitih kot sv. Uršula nad Dramljami, ki stoji na razglednem griču nad vinogradi in počitniškimi hišicami. Mimo nje peljeta Slomškova romarska pot in planinska pot, ki jo povezujeta s Ponikvo na jugu in Špitaličem pri Slovenskih Konjicah na severu. Ker Slomškov domači kraj dobro poznamo, bomo izlet tokrat začeli blizu starodavne Žičke kartuzije.

V ozki dolini potoka Žičnica ob južnem vznožju Konjiške gore je sredi 12. stoletja nastal prvi kartuzijanski samostan na slovenskih tleh – Žička kartuzija. Ta je bila sestavljena iz dveh naselbin: iz tako imenovane zgornje hiše, ki je bila namenjena menihom, in dober kilometer vzhodneje ležeče spodnje hiše, v kateri so bivali bratje laiki. Žička kartuzija je bila razpuščena leta 1782, v času vladarja Jožefa II. in njegovih refo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh